Direct naar de inhoud van deze pagina

Tips voor hulpvragers

Jouw gegevens en privacy worden bij een bezoek aan en gebruik van Rotterdammersvoorelkaar door ons beschermd en gewaarborgd. Zelf kun je ook een steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door de regels voor veilig internetten te hanteren: verander regelmatig je wachtwoord, let op dat je uitlogt wanneer je gebruikt maakt van een openbare computer en gebruik de laatste versie van een internetbrowser. Klik hier voor meer tips over veilig internetten.

Wanneer je via de website in contact bent gekomen met een vrijwilliger is het verstandig een afspraak voor een kennismakingsgesprek te plannen om te kijken of het klikt. Ook hier is bewust omgaan met uw veiligheid van belang.


Tips om iemand via de website te vinden

 • Je kunt zoeken in het aanbod en zelf vrijwilligers benaderen. We tonen in het overzicht met aanbod maar een deel van onze vrijwilligers. Wil je al onze vrijwilligers benaderen? Dan kun je het beste zelf een vraag plaatsen! Wij zorgen dat jouw vraag dan per e-mail uitgaat naar alle passende vrijwilligers bij jou in de buurt.
 • Rotterdammersvoorelkaar werkt het beste als meer mensen op de hoogte zijn van het platform. Deel daarom de website op Facebook of Twitter. Ben je geen social media gebruiker? Informeer dan jouw wijkvereniging eens over deze website. Zij kunnen de website dan bijvoorbeeld delen op hun website of in de nieuwsbrief.

 • Kijk ook eens zelf naar alle vragen op de website. Misschien ben je zelf op zoek naar een maatje, iemand die een spelletje wil doen of samen wil knutselen? Je zult zien dat er meer Rotterdammers zijn die daar naar op zoek zijn. Door zelf te reageren op een ander met eenzelfde vraag zijn jullie allebei geholpen!
 • Door zelf een vraag te plaatsen kunnen andere gebruikers jou ook vinden via het overzicht met vragen. Wist je dat het plaatsen van een vraag veilig en gratis is?

Tips voor het formuleren van een hulpvraag

Wil je gelijk een hulpvraag plaatsen? Dan hebben wij een aantal tips voor je!

 • Zorg voor een goede titel. Een goede titel maakt iemand nieuwsgierig en laat een beetje zien om wat voor klus het gaat. In plaats van: "Hulp in tuin" bijvoorbeeld "Groene vingers gezocht!". Dat klinkt veel leuker, toch? En daarom zullen meer mensen op je vraag klikken.
 • Geef in de omschrijving van je vraag aan waarom je precies hulp zoekt. Als iemand jouw situatie snapt, is de kans groter dat hij of zij zich dit aantrekt, en jou wil helpen.
 • Geef aan met wat, wanneer en hoe vaak je hulp nodig hebt. Als iemand meteen aan jouw vraag kan zien dat het in zijn of haar week past, wordt het makkelijker voor diegene om te reageren. Niemand wil graag eerst 'ja' zeggen en daarna toch 'nee'. Door heel duidelijk te zijn in je vraag voorkom je teleurstelling bij jou en de ander.
 • Ben jij op zoek naar een maatje? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om sneller gezelschap/iemand om mee te sporten/iemand om Nederlands mee te oefenen te vinden in Rotterdam. Deze kun je hier vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er nog heel veel andere hulpvragers op zoek zijn naar een maatje? Misschien dat jullie elkaar wel kunnen helpen!
 • Vertel iets over jezelf. Voor de vrijwilliger is iemand via internet ontmoeten net zo spannend als voor jou. Daarom willen ze graag weten wie jij bent.
 • Zet daarom ook een foto op je profiel. Gebruikers met een foto krijgen sneller berichtjes!


Tips voor als je gaat afspreken

 • Wil je liever niet gelijk thuis afspreken bij een eerste kennismaking? Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een cafĂ© in de buurt. Je kunt natuurlijk ook samen met familie of vrienden een kennismakingsgesprek voeren.
 • Vraag bij contact om een wettig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben. Aanvullend kun je ook vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Lees meer over de VOG op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: http://www.justis.nl/Producten/verklaringomtrentgedrag/.
 • Vertrouw op je gevoel. Wat voor gevoel wekt de persoon in je op? Wat maakt dat je je zo voelt? Wil je met deze persoon een persoonlijke band opbouwen?
 • Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt. Op deze manier kunnen er geen verkeerde verwachtingen ontstaan. Bespreek ook de manier van omgaan met elkaar of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.
 • Houd ons op de hoogte. Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.