Direct naar de inhoud van deze pagina

Mas informatie voor ouders

Waarom een Maatschappelijke stage?

Als onderdeel van hun onderwijs doen scholieren in Rotterdam een maatschappelijke stage. Daardoor leert jouw kind vrijwilligerswerk kennen, brengt zijn/ haar sociale vaardigheden in de praktijk en draagt een steentje bij aan de samenleving. Hoewel het anders is dan de beroepsstage van het vmbo, kan de maatschappelijke stage voor jouw kind(eren) een rol spelen in de keuze van vervolgonderwijs. In de praktijk is natuurlijk de beste manier om te ervaren of een bepaald beroep bij je past! De meeste scholieren vinden de maatschappelijke stage ook nog gewoon leuk en leerzaam!

De maatschappelijke stage is een vast onderdeel in het Rotterdamse onderwijs. De school kiest daarbij wel zelf hoe ze dit organiseren (zie ook Hoe werkt de Maatschappelijke stage). De leerlingen lopen gemiddeld gezien 30 uur stage, inclusief nabespreking op school. Deze uren zijn deel van het verplichte aantal onderwijs-uren voor jouw kind.

Hoe werkt de Maatschappelijke stage?

De school is verantwoordelijk voor de organisatie van de maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage vindt plaats bij maatschappelijke organisaties en -projecten in bijvoorbeeld zorg, welzijn, sport, cultuur of natuur. Zo kan het zijn dat jouw kind ouderen helpt met omgaan met een mobiele telefoon of de computer, gaat voorlezen in de bibliotheek, helpt in een dierenasiel of op de kinderboerderij of kiest voor het trainen van een jeugdteam.

Omdat de maatschappelijke stage niet in de school zelf plaats vindt, is zorg voor de veiligheid zeer belangrijk. De leerling zoekt in principe zijn eigen stage uit, maar moet dit ter goedkeuring voorleggen aan de leraar/ begeleider op school.

help.

Hoe kan ik mijn kind helpen een maatschappelijke stage te vinden?

Als ouder kun je meekijken naar de keuze van uw kind: is de stage op een plek waar de voorwaarden voor een goede stage gerealiseerd kunnen worden? Past de stage bij de interesse van jouw kind en voelt jouw kind zich daar op zijn plaats? Luister tijdens de stage naar de verhalen die jouw kind over de stageplaats vertelt.

Als jouw kind een stage zoekt via Rotterdammersvoorelkaar.nl, is het belangrijk te weten dat je pas een account aan mag maken vanaf 18 jaar. Als ouder kun jij een account aanmaken en samen op zoek gaan naar een leuke stage bij de categorie 'Maatschappelijke Stage / Jongeren'. Jullie kunnen direct een bericht sturen naar de hulpvrager of een telefoonnummer opvragen en even bellen. Hopelijk komt hier een mooie, leuke en leerzame stage uit!

StockSnap_D9AE3D6D9A - kopie - kopie