Direct naar de inhoud van deze pagina

Mas voor organisaties

Wat is een Maatschappelijke Stage?

Op veel Rotterdamse scholen moeten leerlingen een maatschappelijke stage (MaS) doen. Een MaS bestaat uit een aantal uren vrijwilligerswerk. Afhankelijk van hoe per school geregeld wordt, is de MaS:

  • Ongeveer 30 uur, inclusief de voorbereiding en het nabespreken ervan.
  • In de tweede, derde of vierde klas.
  • Alleen of in een groep.
  • Alle uren achter elkaar (blokstage) of verspreid (lintstage).

Elke school heeft een coördinator die precies weet aan welke regels de stage moet voldoen. Soms zal deze coördinator de stage zoeken, maar het kan ook zijn dat een leerling deze zelf zoekt of samen met de ouders bij jouw organisatie terecht komt.


Hoe kan ik een MaS aanbieden op Rotterdammersvoorelkaar?

Je kunt een MaS aanbieden op exact dezelfde manier als je normaal vrijwilligers op Rotterdammersvoorelkaar zoekt. (Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!) Je plaatst een hulpvraag. Het enige wat je hoeft te doen om in het overzicht van MAS vacatures te komen, is het vinkje 'geschikt voor MaS' aan te vinken onderaan de pagina. Soms is het nodig een vacature aan te passen om het aan te laten sluiten bij de doelgroep en tijdsduur van een MaS.

Verder kun je zoals je gewend bent ook zoeken bij hulpaanbod naar profielen van vrijwilligers die je aanspreken en hen een persoonlijk bericht sturen. Omdat Rotterdammersvoorelkaar vanaf 18 jaar en ouder is, zul je vaak met een ouder van de jongere of een gedeeld profiel te maken krijgen.


Wat maakt een MaS vrijwilliger anders dan gewone vrijwilligers?

De vrijwilligers zijn natuurlijk een stuk jonger. Je kunt van hen dus niet dezelfde hoeveelheid verantwoordelijkheid en zelfstandigheid verwachten als je van andere vrijwilligers verwacht. Het is voor hen vaak een nieuwe ervaring en best spannend om te doen. Daarom zullen ze vaker kiezen in tweetallen of (kleine) groepen vrijwilligerswerk te doen en is het belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is waarbij ze kunnen aankloppen als ze het even niet meer weten.

Daarnaast kun je maar een beperkte tijdsinvestering verwachten. De MaS is maximaal 30 uur en mag ook verdeeld worden in verschillende activiteiten. Richt je dus op eenmalige taken die makkelijk te verrichten zijn. Of zet de hele klas in om een dag organiseren, een grote klus te doen die al een tijdje blijft liggen of laat ze aansluiten bij je huidige vrijwilligers en hier een kleine deeltaak van overnemen.


Waarom zou ik een MaS aanbieden?

De maatschappelijke stage is bedoeld om jongeren al vroeg kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Dat ze al jong kennis maken met jouw organisatie en daar een positieve ervaring aan over houden, maakt de kans een stuk groter dat ze later zelf ook vrijwilligerswerk blijven doen. Je hebt dus jezelf en anderen in de toekomst!

StockSnap_2Q8CXYKKAZ