Direct naar de inhoud van deze pagina

MaS in Rotterdam

Wat is een Maatschappelijke Stage?

Op veel Rotterdamse scholen moet je als leerling een maatschappelijke stage (MaS) doen. Een MaS bestaat uit een aantal uren vrijwilligerswerk. Zo kom je eens lekker de school uit en kun je je inzetten voor een ander. Afhankelijk van hoe het bij jou op school geregeld wordt, is de MaS:

  • Ongeveer 30 uur, inclusief de voorbereiding en het nabespreken ervan.
  • In de tweede, derde of vierde klas.
  • Alleen of in een groep.
  • Alle uren achter elkaar (blokstage) of verspreid (lintstage).

Als jouw school een MaS heeft, is er een coördinator die precies weet aan welke regels jouw stage moet voldoen. Op sommige scholen loop je met een hele groep tegelijkertijd stage. Dan kiezen jullie samen met jouw school een project. Anders kun je zelf op zoek naar vrijwilligerswerk.

Wat voor MaS zal ik kiezen?

Mag jij zelf je MaS kiezen? Kies dan vooral iets dat je zelf leuk vindt! Dat kan verschillen van koffie schenken in een verzorgingstehuis, voorlezen in de bibliotheek tot een training geven bij jouw sportclub of meelopen met een boswachter. Je kunt de MaS zo ook gebruiken om te kijken of een bepaald beroep bij je zou passen. Dan is je keuze voor je vervolgopleiding meteen ook een stuk makkelijker! Je mag alleen geen geld verdienen met je stage, of deze bij een commercieel bedrijf lopen.

young.impact.youngimpact.tooyoung.roffa.jpg

Leuk, maar hoe vind ik die plekken dan?

Via school of je netwerk

Waarschijnlijk kan de stagecoördinator van jouw school je al een eindje op weg helpen. Vaak kent hij heel veel organisaties en instellingen bij jou in de buurt. Soms kun je ook makkelijk een stage vinden via een organisatie die je al kent. Bijvoorbeeld jouw sportclub of de kerk.

Via Rotterdammersvoorelkaar

Liever een keer iets anders? Dan kun je op Rotterdammersvoorelkaar een MaS zoeken. De website is alleen wel voor 18-jarigen en ouder, dus vraag je ouders of begeleider een profiel voor je te maken. Dan kunnen jullie daarna kijken bij de hulpvragen 'Maatschappelijke Stage / Jongeren' of er iets voor je tussen zit. Stuur een bericht naar degene met de vraag of vraag het telefoonnummer op en bel. Hopelijk vind je zo een mooie stage!

StockSnap_D9AE3D6D9A - kopie - kopie