Direct naar de inhoud van deze pagina

Topper Thea

Huisbezoeken voor 75-plussers

Ruim de helft van de Rotterdamse senioren voelt zich eenzaam. Daarom zorgt Buurtwerk dat Rotterdammers in Prins Alexander van 75 jaar en ouder een huisbezoek aangeboden krijgen. Thea is een van de toppers die de huisbezoeken doen. Ze gaat één keer per week op pad en betekent iets voor haar omgeving. "Zo kan ik iets teruggeven aan de maatschappij, zelf heb ik het altijd zo goed gehad!", zegt ze.

Zo kan ik iets teruggeven aan de maatschappij, zelf heb ik het altijd zo goed gehad!

"Eén keer in de week ga ik op bezoek bij 75-plussers in Rotterdam. We doen onze huisbezoeken aan de hand van een vragenlijst. Door middel van deze vragenlijst achterhalen wij wat er goed gaat, en of er punten zijn waarop de oudere hulp zou kunnen gebruiken. We nemen altijd een grote tas met folders mee. De ouderen kunnen in deze folders meer informatie vinden over alle soorten ondersteuning die geboden worden, en over activiteiten die georganiseerd worden in de wijk.

Maar de huisbezoeken zijn meer dan het afnemen van een vragenlijst. Vaak leiden ze tot een gezellig gesprek. Ook gebeurt het dat de ouderen zo blij zijn met hun woonplek, dat ze vol trots een rondleiding geven.

Niet iedereen heeft hulp nodig, er zijn personen bij die alles nog helemaal zelf regelen en aangeven dat we over een paar jaar weer terug mogen komen. Maar we merken dat het veel mensen toch wat brengt. Velen zijn niet op de hoogte van alle soorten ondersteuning en activiteiten binnen de wijk. Ze hebben dan erg veel aan de informatie die wij ze geven. Ook zitten veel mensen om een praatje verlegen, en zijn erg blij dat we zo geïnteresseerd in ze zijn. We merken dat mensen aan ons ineens hun vragen stellen, terwijl ze daar eerder geen hulp voor hadden gevraagd. Het is een laagdrempelige manier om hun hulpvragen aan te geven.

Ik leer zo veel nieuwe dingen over mijn eigen wijk!

Mij brengt het ook heel veel. Het doen van dit vrijwilligerswerk geeft mij het gevoel dat ik meer doe dan alleen handelen binnen mijn eigen kringetje. Ik vind het erg belangrijk om naar buiten te gaan en wat voor mijn omgeving te betekenen. Zo kan ik iets teruggeven aan de maatschappij, zelf heb ik het altijd zo goed gehad. Ik vind het heel erg verrijkend. Op deze manier ontmoet ik automatisch veel nieuwe mensen, en al deze mensen hebben hun eigen verhalen over de wijk. Veel mensen hebben er al heel lang gewoond. Tijdens mijn huisbezoeken leer ik zo veel nieuwe dingen over mijn eigen wijk!"

Lijkt het jou ook leuk om op huisbezoek te gaan bij 75-plussers? Neem dat hier een kijkje tussen alle huisbezoek hulpvragen.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen