Direct naar de inhoud van deze pagina

Noor en Ramzi

Van taalcoach naar zielenmaatje

Dat vrijwilligerswerk niet alleen iets betekent voor de ander, heeft Noor maar al te goed ervaren. Ze begon als taalcoach voor een aantal Syrische vluchtelingen en heeft zo haar beste vriend ontmoet! Noor en Ramzi zeggen zelfs meer te zijn dan vrienden. "We zijn zielenmaatjes geworden".

We zijn zielenmaatjes geworden

"Via Rotterdammersvoorelkaar heb ik me opgegeven als taalcoach, omdat ik gehoord had dat daar heel veel behoefte aan was. Er zijn taalscholen waar anderstaligen heel veel kunnen leren, maar het spreken wordt daar niet veel gedaan. Daarom is het zo belangrijk dat deze mensen in de praktijk oefenen met praten. Daar wilde ik graag iets in doen.

Zo ontmoette ik Ramzi en we hadden gelijk een hele goede klik. Het blijft niet alleen bij het geven van Nederlandse les, maar we zijn er voor elkaar in elkaars levens. Zo leer ik ook zijn vrienden en de Syrische cultuur kennen, dat is zo interessant!"

Ramzi: "We zijn niet zomaar vrienden, we zijn zielenmaatjes geworden. Als ik straks een vrouw vind en een gezin ga stichten, wil ik graag dat Noor er als een soort oma voor ons is. Ik kan me geen leven zonder haar meer voorstellen!"

Noor wordt straks een soort oma voor mijn kinderen

Noor vertelt dat ze nu aan het plannen zijn om Ramzis moeder op te gaan zoeken in Turkije. "We zijn druk bezig om het visum te regelen. Als we dat voor elkaar gekregen hebben, gaan we zijn moeder opzoeken die hij al tien jaar niet meer heeft gezien!"

Noor is heel dankbaar dat ze de Syrische cultuur heeft leren kennen. "De Syrische cultuur is zo warm, ze zijn allemaal heel erg betrokken bij elkaar. Je kunt in die cultuur gewoon niet alleen zijn, er is altijd wel iemand die voor je zorgt. Syriërs zijn zo hongerig naar contact met Nederlanders, om te oefenen en omdat ze zo dankbaar zijn dat ze hier mogen wonen. Vaak durven ze niet goed contact te zoeken, uit angst om niet geaccepteerd te worden. Daarom wil ik iedereen uitnodigen vandaag nog de hand uit te reiken en zelf het contact met deze bijzondere mensen te ervaren!"

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen